SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Arjen ilmastotekoja yrityksille

Julkaistu 29.3.2019 08:40

WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma Earth Hour haastaa itse kunkin pohtimaan omia ilmastotekojaan. Suomen lmastopaneelin mukaan tulee nettopäästöjen laskea nollaan vuoteen 2050 mennessä. Kokosimme vaikuttavimmat vinkit yrityksen hiilijalanjäljen pienentämiseen.

Vaikka yritysten toiminta vaihteleekin paljon toimialasta riippuen, ovat jotkin osa-alueet energiansäästön näkökulmasta yhteisiä.

  • Kiinteistöjen suurin ilmastovaikutus syntyy lämmittämisestä. Päivittämällä ilmanvaihtolaitteiston ja tehostamalla poistoilman lämmön talteenottoa voi yrityksessä saavuttaa parhaimmillaan 40% vähennyksen lämpölaskussa. Samalla sisäilman laatu paranee.
  • Kiinteistössä lämmittämisen lisäksi suuri energiasyöppö on valaistus. Liiketilojen sähkönkulutuksesta yli puolet voi johtua valaistuksesta, ja vaihtamalla vanhat loisteputket ledeihin voi säästää sähkökuluissa kymmeniä prosentteja.
  • Hiilijalanjälkeään voi pienentää myös alkamalla aurinkosähkön pientuottajaksi. Sen kannattavuus on sitä parempi, mitä suuremman osan tuotetusta sähköstä pystyy itse käyttämään. Kannattavimmillaan sijoitus on kiinteistöissä, jotka kuluttavat paljon sähköä kesällä. Finsolar-hankkeessa laskettiin aurinkosähkön kannattavuutta ja todettiin, että investointi tuottaa otollisissa olosuhteissa 3-8% tuoton. Kannattavuuslaskelmissa kannattaa huomioida myös imagovaikutus ja kiinteistön mahdollinen arvonnousu.
  • Lentämisen vähentämisestä on puhuttu paljon, ja se onkin liikkumiseen liittyvistä päätöksistä vaikuttavin. Mitä, jos Suomen sisäinen liikkuminen hoidettaisiinkin vähäpäästöisellä junalla, missä liikkumiseen käytetyn ajan voi myös käyttää hyödyksi? Etätyön suosiminen vie töihin liikkumisen päästöt nollaan, kun töitä tehdään kotona. Yrityksessä voidaan myös tukea sähköautoilua asentamalla latauspisteitä autohalliin ja vaihtamalla työsuhdeautot sähkökäyttöisiksi.
  • Tehokas kiertotalous on edellytys ilmastotavoitteisiin pääsemiselle. Sitran selvityksen mukaan neljän yleisesti käytössä olevan materiaalin (muovit, alumiini, teräs ja betoni) uudelleenkäytöllä voitaisiin vähentää noin 40% teollisuuden päästöistä.

Kaikkein suurin vaikutus on sillä, jos pystyy omalla toiminnallaan auttamaan asiakkaitaan pienentämään hiilijalanjälkeään. Yrityksen hiilikädenjäljen kasvattaminen tarjoaa myös mahdollisuuden uusien innovaatioiden kehittämiseen ja profiilin nostoon.

 

Leena Oiva
Vastuullisuusasiantuntija
EcoReal Oy

Artikkelissa mainitut palvelut