SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Rakennusliikkeen asiakas maksaa puolivalmiista

Julkaistu 6.2.2018 13:08


YRITYKSEMME OSAKAS MUUTTI
 
uuteen asuntoon Jätkäsaareen. Huoneiston lämpötila pysytteli alle 18 asteessa viikkoja muuttamisen jälkeen. Pyynnöistä huolimatta rakennusliike oli haluton tai kykenemätön pikaisesti korjaamaan tilannetta. Vastaavia uusien rakennusten olosuhteisiin liittyviä ongelmia on hämmästyttävän paljon.  Asuntojen lisäksi ongelma on tuttu toimitilarakentamisessa.

Kiinteistöt ovat teknistyneet runsaasti viime vuosina. Talotekniset järjestelmät ovat iso osa kiinteistön käyttömukavuutta ja niitä voidaan säätää entistä monipuolisemmin ja tarkemmin. Huonetilaan tuodaan antureita ja säätimiä, joita kutsutaan trendikkäästi myös IoT-tekniikaksi. Parhaimmillaan uusi tekniikka tuo tilojen käyttäjille ja asukkaille tasalaatuisen hyvät olosuhteet työskennellä ja asua. Tekniikka pitää huolen myös siitä, ettei energiaa tuhlata, vaan esimerkiksi ilmanvaihto, lämmitys, jäähdytys ja valaistus säädetään tarpeen mukaan.

Noin siis vähintään teoriassa. Käytännössä kiinteistöt valmistuvat raakileina. Laitteet ovat nykyaikaiset, energiatehokkaat ja niitä voidaan säätää ja ohjelmoida halutulla tavalla, mutta rakennusten valmistuessa talotekniset säädöt ovat säännön mukaisesti pielessä. Tavoitteet viihtyisistä olosuhteista tai energiatehokkuudesta jäävät saavuttamatta. Jostain syystä rakennusalalla on tapa luovuttaa kohteet taloteknisten säätöjen puolesta raakileina. Osa tavasta johtunee osaamisen puutteesta. Rakennusurakoitsijoilla ei välttämättä ole riittävää osaamista taloteknisen kokonaisuuden hallintaan. Asian tekee hankalaksi myös se, että taloteknisillä urakoitsijoilla ei ole välttämättä halua ottaa kokonaisuutta haltuun. Ongelma sysätään kiinteistön omistajalle tai käyttäjälle, jotka maksavat urakoitsijoiden laiminlyönnit muun muassa energialaskussaan.

URAKOITSIJOIDEN TULISI VIHDOIN ymmärtää, että urakka on valmis vasta kun sen kaikki ominaisuudet ovat kunnossa. Eihän kukaan halua ostaa autoakaan, joka näyttää ehkä valmiille, mutta kulkee puoliteholla. Asiaan tarvittavan osaamisen puute on helppo korjata palkkaamalla sitä tai tarvittaessa ostamalla. Vaikeampaa saattaa olla asennemuutos, jota myös tarvitaan.


Janne Rytkönen
Toimitusjohtaja
EcoReal Oy

 

Teksti on julkaistu Kiinteistöuutisissa 1.2.2018.

Artikkelissa mainitut palvelut