SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Toimistoissa yhtä huono sisäilma kuin kouluissa

Julkaistu 5.6.2018 12:14

HELSINGIN SANOMAT KIRJOITTI 25.5.2018 artikkelissaan ilmanvaihdon sulkemisesta Helsingin ja Vantaan kouluissa yöaikaan ja viikonloppuisin. Lehden haastattelemat asiantuntijat näkivät tämän yhtenä merkittävänä syynä koulujen huonoon sisäilmaan.

Kyseisten asiantuntijoiden näkemykseen on helppo yhtyä. Ongelma ei kuitenkaan rajoitu vain kouluihin. Kun koululaiset kärsivät huonosta sisäilmasta kouluissaan, heidän vanhempansa kohtaavat samat ongelmat työpaikoillaan eli toimistoissa.

Toteuttamiemme katselmusten perusteella 74 prosenttia toimistorakennusten ilmanvaihdoista on säädetty niin, että ilmanvaihto suljetaan öisin ja viikonloppuisin. Vain WC-tilojen poistoilmakoneet jätetään pyörimään, jolloin on vaara, että korvausilma tulee epäpuhtaasti rakenteiden läpi.

Yksikään kiinteistönomistaja ei tunnu kannattavan ilmanvaihdon sulkemista öiksi ja viikonloppujen ajaksi. Silti siitä on tullut yleinen menettelytapa. Tämä säästää jonkin verran energiaa, mutta kasvattaa samalla huomattavasti sisäilmaongelman riskiä.

MITÄ SIIS VAIHTOEHDOKSI? Yksi mahdollisuus on pitää ilmanvaihto päällä myös silloin, kun tiloja ei käytetä. Tämä ei kuitenkaan ole energiatehokasta ja johtaa ylimääräiseen kustannukseen energialaskun muodossa. Parempi tapa on tehdä ilmanvaihtoon tarvittavat muutokset ja automaation säädöt, joilla ilmanvaihtoa pidetään osateholla yllä.

Toinen hyvä tapa on ohjelmoida tilojen ilmanvaihto käymään jaksottaisesti. Jaksottaisessa käytössä ilmanvaihto tuulettaa ilman säännöllisesti puhtaaksi, olematta kuitenkaan koko ajan päällä.

Sisäilman olosuhteiden hallintaan löytyy siis keinoja. Ilmanvaihdon käyttötapa tulisi määritellä asiantuntijoiden avustuksella tapauskohtaisesti ja huomioiden rakennuksen käyttöajat. Päätösvalta asioiden kuntoon laittamisesta on usein kiinteistönomistajalla.


Janne Rytkönen
Toimitusjohtaja
EcoReal Oy

 

Teksti on julkaistu Kiinteistöuutisissa 4.6.2018.

Artikkelissa mainitut palvelut