SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Energiatodistus on nykyisellään hyödytön

Julkaistu 24.1.2019 08:35

Energiatodistus on nykymuodossaan vain kuluerä. Kiinteistöjen pakollisista energiatodistuksista aiheutuu suomalaisyrityksille kymmenien miljoonien kustannukset. Jopa kiinteistöalan asiantuntijoiden keskuudessa vallitsee yksimielisyys siitä, ettei energiatodistus nykymuodossaan hyödytä ketään.

Kiinteistöjen omistajat ovat kymmenen vuotta olleet velvollisia hankkimaan rakennuksille energiatodistukset. Alkuvaiheessa todistus perustui toteutuneeseen neliökohtaiseen kulutukseen. Sen mukaisesti todistus oli helppo laatia, ja se oli varsin edullinen.

Vuonna 2013 laki muuttui siten, että todistus perustuu laskennalliseen kulutukseen. Ongelmaksi kuitenkin muodostui, että lähtötietojen epävarmuudesta johtuen laskennallinen kulutus ei likimainkaan vastaa todellista kulutusta.

Ongelmaa ei kuitenkaan myönnetty, vaan laskentamallia kehitettiin viime vuonna entistä monimutkaisemmaksi. Energiatodistusrekisterin tietojen perusteella konsultitsaivat kymmenillä miljoonilla euroilla töitä. Konsulttityön kustannukset siirtyvät täysimääräisinä asuntojen ja muiden kiinteistöjen hintoihin ja vuokriin.

Muutama vuosi sitten energiatodistusten laadintaa varten rakennettiin jopa oma tietojärjestelmä. Järjestelmään tunnistautuminen perustuu sähköiseen henkilökorttiin, joten tunnistautuminen on vahvempi kuin sairaaloiden potilastietojärjestelmissä.

Tämä viimeistään osoittaa sen, miten väärälle raiteelle koko lakiuudistus on ajautunut. Lopetetaan turha mallintaminen, annetaan isännöitsijöiden tehdä todistukset ja vapautetaan asiantuntijoiden työaika energiatehokkuuden parantamiseen.

 

 

Antti Mäki
Teknologiajohtaja
EcoReal Oy

 

 

Teksti on julkaistu Talouselämän Tebatti-palstalla 18.1.2019.

Artikkelissa mainitut palvelut