SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Etävalvonta varmistaa kiinteistösi hyvät sisäolosuhteet

Julkaistu 5.4.2019 08:55

Energiatehokkuus on yksi tärkeimmistä kiinteistöliiketoiminnan mittareista, sillä jopa 40 % Suomen kasvihuonekaasupäästöistä tulee kiinteistöistä. Yhä tärkeämpi merkitys on lisäksi kiinteistöjen hyvällä sisäilmalla. Eihän kukaan halua oleskella kiinteistössä, joka sairastuttaa. Tiesitkö, että etävalvonnalla voidaan varmistaa energiatehokkuuden lisäksi kiinteistön hyvä sisäilma? Entä tiesitkö, että etävalvonnalla voidaan saavuttaa myös kustannussäästöjä? Haastattelin aiheesta EcoRealin energia-asiantuntija Tatu Reinikaista.

Mitä etävalvonta tarkoittaa?

Etävalvonta tarkoittaa asiakkaan kiinteistön teknisten järjestelmien seurantaa ja tarvittaessa etäohjausta rakennusautomaatiojärjestelmän kautta. Käytännössä seuraamme jatkuvasti sopimuskohteidemme energiankulutusta ja sisäolosuhteita, jolloin voimme ohjata kiinteistön ylläpitoa älykkäämpään suuntaan. Etävalvonta on olennainen osa esimerkiksi energiaremonttien jälkiseurantaa. Sen avulla voimme varmistaa, että energiaremontin yhteydessä tehty optimointi on onnistunut.

Miten etävalvontaa tehdään?

Käytössämme on etäyhteys kiinteistön rakennusautomaatio- ja energianseurantajärjestelmään, joiden kautta voimme seurata kiinteistön laitteiden toimintaa ja energiankulutuksia. Graafisen käyttöliittymän ansiosta näemme laitteistojen toiminnan pikaisella tutkimisella, jolloin voimme reagoida mahdollisiin muutoksiin nopeasti ja tehokkaasti. Mikäli asiantuntijamme ei pysty reagoimaan ongelmaan asetusarvoja säätämällä, ilmoitamme siitä kiinteistönhuollolle. Raportoimme monitoroimamme datan kvartaaleittain asiakkaalle.

Mitä hyötyä etävalvonnasta on?

Etävalvonnan avulla voimme seurata kiinteistön olosuhteita reaaliajassa. Näin varmistamme, että olosuhteet pysyvät halutun kaltaisina jatkuvasti. Etävalvonnan avulla virheellisesti toimivat laitteet huomataan lisäksi suuremmalla todennäköisyydellä ja nopeammin kuin normaalisti. Näin pystymme reagoimaan kiinteistön energiankulutusten tai sisäolosuhteiden muutoksiin heti. Kun etävalvontaa ja ohjausta voidaan lisäksi tehdä etänä, vähentää se merkittävästi kiinteistöön tehtävien päivystyskäyntien määrä. Näin säästyy rahaa ja vältytään liikkumisen päästöiltä.

Etävalvonnalla voimme siis varmistaa, että kiinteistösi toimii kuten sen pitää. Se on helppo keino taistella ilmastonmuutosta vastaan ja varmistaa, että kiinteistösi käyttäjillä on terveelliset sisäolosuhteet. Tämän lisäksi se tuo selkeitä kustannussäästöjä niin energiankulutuksista kuin kiinteistönhuollosta, kun mahdolliset ongelmat huomataan ajoissa. Toimiva etävalvonta onkin yksi merkittävä osa vastuullisuustyötäsi.

 

lotta partanen

 

Lotta Partanen
Vastuullisuusasiantuntija
EcoReal Oy

 

 

 

Tatu Reinikainen
Energia-asiantuntija
EcoReal Oy

 

 

Teksti on julkaistu Kiinteistöuutisissa 3.4.2019.

Artikkelissa mainitut palvelut