SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Hiilikädenjälki kertoo tuotteesi ilmastohyödyt

Julkaistu 7.2.2019 09:15

Monet yritykset ovat juuri tottuneet raportoimaan hiilijalanjäljestään, joka mittaa toiminnan negatiivisia vaikutuksia ympäristöön. Nyt VTT ja LUT ovat kehittäneet yhdessä 10 suomalaisen yrityksen kanssa ohjeet hiilikädenjäljen laskentaan. Miten kädenjälki oikein eroaa jalanjäljestä?

Hiilikädenjälkeä käytetään kuvaamaan tuotteen tai palvelun tuottamaa positiivista ilmastovaikutusta, jonka ansiosta tuotteen tai palvelun käyttäjän hiilijalanjälki pienenee tulevaisuudessa. Hiilikädenjäljen tarkastelu auttaa yritystä laajentamaan näkökulmaansa vastuullisuusasioissa ja kertomaan yrityksen ilmastonmuutoksen vastaisesta työstä helpommin ymmärrettävällä ja mitattavalla tavalla.

Ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta tavoitteena tulisi olla, että yrityksen hiilikädenjälki on suurempi kuin hiilijalanjälki. Hiilikädenjälkeä voidaan kasvattaa esimerkiksi energiatehokkuutta parantamalla, uusiutuvia energiamuotoja käyttämällä tai tuotteiden käyttöikää pidentämällä.

Laskimme oman hiilikädenjälkemme osana vuoden 2018 vastuullisuusraporttia (lue raportti täältä). Sen laskenta perustuu asiakkaille toteutettujen energiaremonttien ja rakennusten energianhallinnan tuottamiin energiankulutuksen säästöihin. Säästöt lasketaan vertaamalla energiankulutusta ennen projektia energiankulutukseen projektin jälkeen ja kertomalla vuosisäästö uudistusten arvioidulla elinkaarella vuosina.

Saimme EcoRealin tuottamaksi hiilikädenjäljeksi vuonna 2018 noin 28 000 tCO2, mikä vastaa 2 800 suomalaisen hiilijalanjälkeä vuodessa. Verrattuna hiilijalanjälkeemme (23 tCO2) on kädenjälkemme yli 1 000 -kertaisesti suurempi. Kuinka suureksi arvioit oman yrityksesi hiilikädenjäljen?

 

 

Leena Oiva
Vastuullisuusasiantuntija
EcoReal Oy

 

 

Teksti on julkaistu Kiinteistöuutisissa 7.2.2019.

Artikkelissa mainitut palvelut