SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Ilmastonmuutos hyydyttää työtehoa – sisäilmaan kannattaa panostaa

Julkaistu 18.9.2018 08:59

Päättyvä kesä on ollut helteiden vuoksi paikoin epämiellyttävän kuuma. Lomalla helteestä on helppo nauttia, mutta monella työpaikalla on tuskailtu kuumuuden kanssa. Kesän aikana on jopa suljettu tiloja liian korkean sisälämpötilan vuoksi.

Sisäilmayhdistys ry:n mukaan vietämme 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa, joten sisäilmalla on suuri vaikutus hyvinvointiimme ja sitä kautta työtehoomme. Hyvällä ilmanvaihdolla voidaan nostaa tuottavuutta noin kymmenen prosenttia. Huono sisäilma ja korkea lämpötila puolestaan laskevat suorituskykyä kymmenen prosenttia. Lisäksi sairaspoissaoloja on noin kolmannes vähemmän tiloissa, joissa on hyvä sisäilma.

Nopein ja helpoin tapa säästää energiaa on huonontaa tilojen käyttäjien, eli henkilöstön olosuhteita, esimerkiksi pienentämällä ilmanvaihtoa. Tällainen toiminta on kuitenkin erittäin lyhytnäköistä, eikä se edes tuota säästöjä, vaikka energiakulut saattavatkin pudota. Yritysten kustannuksista energiaan kuluu vain yksi prosentti. Vuokrakulut vievät yhdeksän prosenttia ja henkilöstökulut peräti 90 prosenttia, joten säästöjä ei todellakaan kannata hakea käyttäjien olosuhteista tinkimällä.

Yrityksille merkittävimpiä henkilöstöön liittyviä kustannusten aiheuttajia ovat poissaolot, henkilöstön vaihtuvuus, tuottavuuden lasku ja työterveyshuollon kustannukset. Kiinteistön omistajien ja käyttäjien kannattaakin panostaa hyvään sisäilmaan, joilla edellä mainittuja kustannuksia saadaan alennettua.

Panostaminen henkilöstön hyvinvointiin sisäilman avulla tarkoittaa usein investointeja talotekniikkaan. Kiinteistön vanhat järjestelmät eivät välttämättä pysty tuottamaan riittävän hyviä olosuhteita. Esimerkiksi jäähdytyksen kapasiteetti ei vain riitä pitkään jatkuvissa helteissä. Puhumattakaan siitä, että vielä on paljon kiinteistöjä, joista jäähdytys puuttuu kokonaan.

Yksittäisen hellekesän ei voi suoraan väittää johtuvan ilmastomuutoksesta, mutta ilmastomme on todistettavasti lämpenemässä. Toivon mukaan meistä jokainen herää estämään ilmastonmuutosta.

Pelkän energian säästämisen sijasta kiinteistöjen omistajat ja käyttäjät voivat ehkäistä ilmastonmuutosta panostamalla energiatehokkuuteen. Tämän lisäksi kiinteistöjen omistajien tulee herätä siihen, että ilmastonmuutos tuo uusia haasteita olemassa olevaan kiinteistökantaan.

 

janne rytkönen

 

Janne Rytkönen
Toimitusjohtaja
EcoReal Oy

 

 

Teksti on julkaistu Kauppalehden Debatti-palstalla 6.9.2018

Artikkelissa mainitut palvelut