SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Katoava ilmanvaihtoperinne

Julkaistu 20.11.2018 08:46

Toimistotyöntekijä Marjatan sukat heiluvat ilmanvireessä, kun taas viereisen toimistohuoneen Pertti ihmettelee ikkunoiden huurtumista aina työpäivän aikana. Huoltopyyntö laitetaan eteenpäin, paikalle kurvaa tuttu huoltomies ja ongelmat poistuvat hetkessä. Helppoa ja suoraviivaista – homma toimii! Ainakin hetkellisesti.

Vuosien saatossa vuokralaiset muuttuvat, tiloihin tehdään muutoksia ja huoltoyhtiökin vaihtuu. Aikaisemmat ongelmat unohtuvat ja tiedot tehdyistä ilmanvaihtosäädöistä hukkuvat. Useissa kohteissa ilmanvaihdon ongelmia tutkittaessa huoltomies kaivaa esille tilojen IV-suunnitelmat. Tämän jälkeen kuuluu tokaisu ”tuskin pitävät enää paikkaansa”. Tätä sitten yhdessä nyökytellään eikä asiaa tarvitse sanallakaan kommentoida. Välillä käy niin, ettei näitä alkuperäisiä IV-suunnitelmiakaan ole saatavilla.

Marjatan ongelmilta olisi vältytty, jos uusia toimistoväliseiniä tehtäessä olisi mietitty, ettei Marjatta tarvitse entisen 20 hengen avotoimiston tuloilmalaitetta. Pertti puolestaan olisi tyytyväinen, mikäli saisi poistoilmaventtiilit huoneeseensa eikä vain tuloilmaa kovemmalle. Huoltomies sai korjattua tilanteen väliaikaisesti, mutta harvalta löytyy IV-suunnittelijan paperit ongelman lopulliseen ratkaisuun. Ammattitaitoinen huoltomies onkin kiinteistön ylläpidolle ja tilojen käyttäjille ensiarvoisen tärkeä. Mikäli riittävää osaamista tai tarpeellisia IV-mittauspöytäkirjoja ei ole saatavilla, tulee yhä useampi kärvistelemään Marjatan ja Pertin tapaan huonosta ilmanvaihdosta.

Onneksi kiinteistön hallinnassa ja muutosrakentamisessa ollaan koko ajan valveutuneempia. Huoltokirjoihin ja suunnitelmiin merkitään tehdyt muutokset entistä hallitummin ja suunnitelmallisemmin. Myös kiinteistöjen omistajat ovat heränneet vaatimaan hyvää ilmanvaihtoa. Moni omistaja saakin minulta täydet viisi tähteä ja hatun noston tilamuutosten ja ilmanvaihtosäätöjen järjestelmällisyydestä. Eikä tässä vielä kaikki. Bonuksena hyvän ilmanvaihdon päälle tulee vielä valtava energiansäästö.

 

jukka meriläinen

 

Jukka Meriläinen
Projektipäällikkö
EcoReal Oy