SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Kohti vähähiilistä rakentamista

Julkaistu 4.3.2020 11:11

Elämme ratkaisun vuotta, kuten Green Building Councilin vähähiilisen rakentamisen toimikunnassa ryhdikkäästi linjattiin. Toimikunnan ensimmäinen kokous pidettiin helmikuussa ja oli hienoa nähdä paikalla niin paljon aiheesta kiinnostuneita ja ymmärtäviä asiantuntijoita.

Toimikunnan tulevan kauden tavoitteeksi ilmoitettiin vähähiilisyyden edistäminen rakennusten suunnittelussa, rakentamisessa ja materiaalivalinnoissa. Lisäksi todettiin, että tavoitteena on nostaa rakennusalan tavoitetasoa kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä sekä keskittyä materiaalien valmistuksessa aiheutuvien hiilipäästöjen merkittävään vähentämiseen rakennushankkeissa.

Voisi varmaan sanoa, että tekemistä on kerrakseen. Tavoitteet on asetettu korkealle, mutta niin pitääkin. Oikeastaan on jo pakko, mikäli me alana haluamme tehdä osuutemme hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä.

Tarvitaan yhteistä nimikkeistöä

Keskustelu kävi kokouksessa vilkkaana. Monia tärkeitä asioita nostettiin esille ja niistä mainittiin toimikunnalle laaditussa toimintasuunnitelmassa. Ala tarvitsee yhteistä nimikkeistöä, jotta ammattilaiset voivat puhua asioista samoilla termeillä. Nimikkeiden sisältö on vahvistettava myös siksi, että erotetaan oikeat käsitteet myynti- ja markkinointisanastosta.

Lisäksi kaivataan konkreettisia ohjeita. Vähähiilisen rakentamisen ohjeistus olisi hyödyllinen niin kiinteistöjen omistajille, rakennuttajille, suunnittelijoille, urakoitsijoille kuin muillekin rakennushankkeiden parissa toimiville. Ohjeiden tukena olisi hyvä olla esimerkkejä sekä hyväksi todettuja käytäntöjä. Ne helpottaisivat käytännön arkea ja ohjaisivat valintoja oikeaan suuntaan.

On hyvä, että vähähiilisyyteen pureudutaan juuri rakentamisen osalta, ja tätä vahvisti uusi toimikuntajako. Esille nousi myös aiheellinen huoli siitä, että toimikuntajako ei saa johtaa siiloutumiseen. Rakentamisessa ja suunnittelussa vaikutetaan olennaisesti siihen, mitkä mahdollisuudet rakennuksen käytölle ja ylläpidolle annetaan. Vähähiilisellä rakentamisella on vahvat yhtymäkohdat myös Kestävät alueet -toimikunnan työhön.

Kokonaisuus on laaja ja on myös päätettävä, mihin keskitytään ensimmäisenä. Moni asia on tärkeä ja perusteltuja mielipiteitä on useita. Kokonaisuudessaan kokouksessa oli paljon hyvää keskustelua ja aiheeseen liittyvää pohdintaa.

Ratkaisujen löytäminen vaatii rohkeutta

Kaiken tämän pohdinnan keskellä on kuitenkin muistettava, että elämme ratkaisun vuotta juuri nyt. Tämä tarkoittaa valitettavasti, että emme voi jäädä odottelemaan kaikkia tarvittavia linjauksia ja ohjeita ennen kuin toimimme.

Ratkaisujen löytäminen vaatii rohkeutta kulkea edellä ja näyttää mallia myös muille. Uskon vakaasti, että sitä  löytyy jo nyt tämän toimikunnan henkilöistä ja sen henkilöiden edustamista yrityksistä sekä toimijoista.

Lue lisää GBC Finlandin toimikunnista täältä.

(Lähde: GBC Finland: Vähähiilinen rakentaminen -toimikunta, Toimintasuunnitelma 2020 – 2021)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikkelissa mainitut palvelut