SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Laki kiinteistöjen automaatiojärjestelmien rakentamisesta lähestyy

Julkaistu 27.10.2023 09:37

Vuosi 2024 alkaa ihan huomaamatta olla jo ovella ja ensi vuoden budjetoinnit tuntuvat olevan suurimmalla osalla juuri nyt työpöydällä, myös meidän. Ensi vuoden budjettia laatiessa olemme pohtineet ensi vuoden markkinatilannetta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Listalle nousi myös laki automaatiojärjestelmien rakentamisesta kiinteistöihin ja sen vaikutukset alan toimijoihin.

Olen jo aikaisemmin kirjoitellut blogissa, miten laki tulee edellyttämään, että muissa kuin asuinrakennuksissa, joiden lämmitys- ja iv-verkostojen nimellinen lämmitysteho on yli 290 kW, tulee olla rakennettuna automaatiojärjestelmä vuoden 2024 loppuun mennessä. Aikaa on kulunut, vettä ja energiaa on virrannut putkistoissa, ja asia on nyt jos koskaan ajankohtainen.

Tuolloin pari vuotta sitten nostin esille, että toimenpiteisiin olisi hyvä ryhtyä hyvissä ajoin ennen tuon määräajan täyttymistä. Oma mututuntumani sanoi, että asian suhteen ei olla kovinkaan aktiivisesti herätty ja pikainen soittokierros automaatiourakoitsijakumppaneille vahvisti oman olettamukseni siitä, että lain toimeenpanoon ei olla vielä mitenkään suurissa määrin herätty.

Nyt on siis aika alkaa tehdä määrätietoisesti töitä, mikäli automaatiojärjestelmät halutaan saada kiinteistöihin ennen määräajan umpeutumista rakennettua. Pahimmassa tapauksessa vuoden päästä automaatiourakoitsijat ovat täystyöllistettyjä ja urakoiden hinnat lähtevät nousuun. Kannattaakin siis nyt jos koskaan herätä asiaan ja lähteä aktiivisesti toimimaan lain vaatimuksen täyttämiseksi.

Koko lain tavoitehan on mahdollistaa energiansäästö kiinteistöissä. Pelkästään automaatiojärjestelmän rakentaminen ei yleensä energiaa kiinteistössä säästä, mutta rakennusautomaation rakentaminen mahdollistaa hyvinkin suuret säästöt kiinteistöjen energian kulutukseen. Järjestelmiä rakentaessa kannattaakin siis tarkastella mahdollisuudet energian säästöön. Hyvä keino mahdollisen säästöpotentiaalin löytämiseen on energiakatselmus. Energiakatselmuksen yhteydessä määritämme, mitä toimintoja automaatiojärjestelmään olisi kannattavaa rakentaa lain minimivaatimusten lisäksi.

Jos et tiedä, koskeeko laki kiinteistöjäsi, voimme mielellämme auttaa asiassa. Pystymme hyvinkin pikaisesti tarkastelemaan, onko kiinteistönne lain piirissä, eikä se vaadi edes välttämättä kohdekäyntiä. Mikäli on, suosittelen lämpimästi aloittamaan järjestelmän rakentamisen energiakatselmuksen teettämisellä mahdollisimman pikaisesti. Energiakatselmuksemme yhteydessä jätämme myös tarjouksen automaatiojärjestelmän rakentamisesta ja kun nyt jo lähdetään liikenteeseen, päästään varsinaiseen järjestelmän toteutukseen vielä pikaisestikin.

Ole siis rohkeasti yhteydessä meihin, mikäli kaipaat apua asian suhteen. Autamme mielellämme selvittämisessä, kuuluuko kiinteistönne lain piiriin ja tämän jälkeen energiakatselmuksen toteutuksessa ja hakemassa se järkevin toteutus kiinteistöllenne. Hyvällä automaatiojärjestelmällä voidaan saavuttaa paljon hyvää – energian säästöä, kiinteistötekniikan ja olosuhteiden hallittavuutta, helpompaa ylläpitoa ja kaiken tämän muun hyvän lisäksi saadaan se lain vaatimuskin täytettyä.

 

 

 

 

 

 

 

Hanna Stammeier,

Johtava Energia-asiantuntija

Artikkelissa mainitut palvelut