SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Löysitkö hyvän kiinteistönhoitajan? Älä päästä häntä karkuun

Julkaistu 4.9.2019 12:31

Kiinteistö on iso investointi omistajilleen. Kuten kaikista investoinneista, kiinteistöistä täytyy myös pitää jatkuvasti hyvää huolta.

Harva kiinteistön käyttäjä edes huomioi tupakannatsaa maasta harjaavaa kiinteistönhoitajaa, mutta kiinteistönhoitaja on keskeisessä roolissa, jotta kiinteistö toimii ja voi hyvin.

Kiinteistönhoitajalla on erityisen tärkeä rooli talon energiasäästöpotentiaalin toteuttamisessa.

Energiankulutuksen vähentäminen on oleellista kiinteistön käyttökulujen pienentämisessä ja hiilidioksidipäästöjen alentamisessa.

Vaikka kiinteistöjen energiatehokkuutta valvotaan yhä useammin etänä, se ei poista kohteessa tehtävän konkreettisen työn arvoa. Tarvittavia säätöjä ja tarkistuksia täytyy tehdä myös paikan päällä.

Viestien vaihto kiinteistönhoitajan ja energiatehokkuutta valvovan tahon kanssa onkin hyvin tärkeää. Jos rakennusautomaatio hälyttää, valvojan täytyy tietää, johtuuko hälytys mahdollisesti etänä tehdyistä muutoksista vai onko hälytys oikeasti sellainen, mihin pitää reagoida.

Kun yhdellä kiinteistönhoitajalla on monta kohdetta hoidettavana, hän pystyy myös jakamaan hyviä käytäntöjä kohteiden välillä. Näin kaikkien kiinteistöjen tilanne paranee, rahaa säästyy, ja päästöt vähenevät.

Kiinteistönhoitaja työskentelee ilman työnjohdon välitöntä valvontaa, jolloin hänen pitää itsenäisesti päättää töiden suoritusjärjestys ja työtavat. Työnkuvan laajuuden myötä hänellä pitää olla ammattitaitoa luokitella tehtäviä niiden tärkeyden mukaan, myös energiakulutusseurannan merkitys on hyvä ymmärtää.

Esimerkiksi sähkönkulutuksen merkittävän nousun syy täytyy kyetä selvittämään mahdollisimman nopeasti, jotta mahdollinen suurempi vahinko estetään. Ei ole ennen kuulumatonta, että kontaktori palaa kiinni ja sen vuoksi jokin sähkömoottori on turhaan käynnissä.

Jos käyttäjiltä tulee palautetta sisäilman ongelmista, esimerkiksi matalasta lämpötilasta, on kiinteistönhoitajalla oltava tarvittaessa ammattitaitoa tehdä säätötoimenpiteitä oikeaan suuntaan ja oikealla määrällä.

Asiaa osaamaton henkilö, saattaisi liioitella säätöjen kanssa. Pahimmillaan tämä vain huonontaisi tilannetta, sillä lämmön lisääntyessä, joku toinen henkilö laittaisi myöhemmin jäähdytyskoneen päälle.

Kiinteistönhoitajan rooliin kuuluu kertoa kiinteistöjen käyttäjille, miten ja minkä takia kiinteistön olosuhteet pidetään hallitusti kunnossa.

Neuvoni onkin, että jos olette niin onnekkaita, että olette löytäneet pätevän kiinteistönhoitajan, pitäkää hänestä kiinni. Kiinteistönhoitaja on talon teknisestä isännöinnistä vastaavan teknisen managerin tärkeimpiä yhteistyökumppaneita.

Antakaa arvostuksenne kuulua myös hänen työnantajalleen, sillä heillä ei välttämättä ole tietoa kuinka hyvä tyyppi heillä on riveissään. Kun kiinteistönhoitaja on sitoutunut ja motivoitunut työhönsä, silloin koko kiinteistön tekniikka toimii energiatehokkaasti ja pysyy hyvässä toimintakunnossa.

Suunnitelmallisella ja ammattimaisella ylläpidolla kiinteistöt pysyvät kunnossa, energiatehokkaina ja niiden arvo säilyy sekä nousee.

Jukka Aalto

kylmämestari

 

 

Artikkelissa mainitut palvelut