SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Mikä ihmeen BREEAM? – Ympäristöluokitus mahdollistaa kiinteistöjen luotettavan vertailun

Julkaistu 5.12.2019 12:54

Ympäristöluokitus antaa arvosanan kiinteistön ympäristötehokkuudelle. Luokituksen merkittävin hyöty on siinä, että sen avulla pystytään vertailemaan luotettavasti eri kiinteistöjä toisiinsa ja laittamaan ne paremmuusjärjestykseen.

Kiinteistösijoittajat seuraavat toimintansa vastuullisuutta usein yritys- (Mikä ihmeen GRI?) ja portfoliotasolla (Mikä ihmeen GRESB?).

Kiinteistön ympäristöluokitus, kuten BREEAM, tarjoaa puolestaan tietoa yksittäisen kiinteistön vastuullisuudesta ja ympäristötehokkuudesta.

Kiinteistöjen ympäristöluokituksia käytetään arvottamaan kiinteistöjen ympäristösuorituskykyä, kuten energiatehokkuutta, materiaalivalintoja, jätehuoltoa ja ympäristöjohtamista.

Luokituksen voi tehdä rakennusvaiheen aikana uudelle kiinteistölle, kokonaiselle alueelle, peruskorjattavalle rakennukselle tai jo käytössä olevalle rakennukselle tai sen osalle.

Ulkopuolisen myöntämä sertifikaatti viestii vahvasti rakennuksen omistajan ympäristömyönteisyydestä ja se on luotettu tapa todentaa kiinteistön vastuullisuutta sekä hallita riskejä.

Käytössä olevien kiinteistöjen suosituin ympäristöluokitusjärjestelmä on BREEAM In-Use. Se on kansainvälinen standardi, jonka tavoitteena on vähentää rakennuksen elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia. Sitä käytetään lähinnä liikekiinteistöissä ja kauppakeskuksissa mittaamaan ja parantamaan rakennuksen ympäristötehokkuutta ja kertomaan siitä ulkopuolisille.

Sertifiointi on mahdollista joko kiinteistön toimintakyvyn, käytön ja ylläpidon tai vuokralaisen toiminnan mukaan. Paikallinen arvioitsija (BREEAM Assessor) tarkistaa sertifikaatin vaatimusten täyttymisen paikan päällä ja riippumaton osapuoli myöntää sertifikaatin laatuauditoinnin jälkeen. Kiinteistö arvostellaan 1-6 tähdellä riippuen siitä, kuinka ympäristötehokas se on.

BREEAM In-Use -sertifioituja kiinteistöjä on tällä hetkellä Suomessa jo 161, joista eniten on Good-tasoisia (kolme tähteä). Onko seuraava niistä sinun?

 

Artikkelissa mainitut palvelut