SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Mikä ihmeen GRESB? – Mittari kiinteistösijoitusten vastuullisuuteen

Julkaistu 5.11.2019 09:19

Vastuullinen liiketoiminta on itsestäänselvyys jo lähes kaikille yhtiölle. Yhä useampi toimija haluaa myös näyttää muille, miten toimintaa on kehitetty ja miten sitä tullaan jatkossa kehittämään. Miltä kuulostaisi konkreettinen arvosana yrityksesi ja kiinteistöportfoliosi vastuullisuudesta? Entä haluaisitko tietää, kuinka vastuullinen kiinteistösalkkusi on muihin toimijoihin verrattuna?

Kiinteistöalalla hyvin suosittu työkalu GRESB-arviointi (Global Real Estate Sustainability Benchmark) mittaa kiinteistösijoitusyhtiöiden ja -rahastojen vastuullisuutta koko kiinteistösalkun tasolla. Koska kyseessä on maailmanlaajuinen vastuullisuusvertailu, voidaan sen avulla helposti verrata oman toiminnan vastuullisuutta muihin toimijoihin. Arvioinnissa tarkastellaan kiinteistöjen vastuullisuutta kahdeksalla eri osa-alueella ympäristöasioissa, sosiaalisessa vastuussa ja hyvässä hallintotavassa:

Arviointien aika on keväällä

GRESB-arviointiprosessi toteutetaan vuosittain ja se ajoittuu kevääseen. Tuolloin vertailuun osallistuvat yhtiöt syöttävät omat tietonsa yhteiseen portaaliin, joka arvioi yrityksen vastuullisuuden tason tähdillä 1-5. Korkeinta kiinteistöportfolion vastuullisuutta kuvaa lisäksi Green Star -tunnus. Vuonna 2019 jopa 1005 yhtiötä tai rahastoa 64 eri maasta osallistui vertailuun.

Sen lisäksi, että työkalu mahdollistaa yrityksen vastuullisuuden vertaamisen muihin toimijoihin, auttaa se tunnistamaan yrityksen parhaat käytännöt vastuullisuuden osalta ja näin ollen kehittämään toimintaa. Lisäksi se parantaa yrityksen läpinäkyvyyttä ja ymmärrystä vastuullisuusasioista sekä parantaa sidosryhmäyhteistyötä, kun toimintaa arvioidaan sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Kiinteistöalan vastuullisuus kehittynyt hyvin

Vuonna 2019 toteutetun arvioinnin mukaan yhä useampi kiinteistöalan toimija toimii vastuullisesti ja tekee jatkuvasti toimia kestävän kehityksen edistämiseksi. Alan murros on siis menossa oikeaan suuntaan, mutta edelleen tarvitaan lisäparannuksia keskeisten globaalien tavoitteiden sekä vähähiilisemmän ja kestävämmän tulevaisuuden saavuttamiseksi.

Nyt on siis korkea aika alkaa valmistautumaan ensi kevään GRESB-raportointia varten!

Kirjoittaja: Lotta Partanen

Juttu on julkaistu  4.11.2019 Kiinteistöuutisissa.

Artikkelissa mainitut palvelut