SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

RealSense seuraa kiinteistösi olosuhteita

Julkaistu 29.11.2021 12:45

Pitkään jatkuneen etätyökauden jälkeen työntekijät ovat hiljalleen palaamassa takaisin työpaikoille. Mihin asioihin silloin pitää kiinnittää huomiota? Yksi tärkeimmistä on se, että kiinteistön sisäolosuhteet ovat kunnossa. Lämpötilan pitää olla miellyttävä, suhteellinen kosteus ei saa laskea liian alas eikä ilman hiilidioksidipitoisuus nousta liian korkeaksi. Yrityksiä kiinnostaa myös tilojen käyttöaste, jotta ne voivat arvioida, mikä on aito tilantarve.

Usein toimistoissa ja muilla työpaikoilla on haasteena, että kiinteistönomistajat ja tilojen käyttäjät eivät tarkkaan tiedä kiinteistön sisäolosuhteiden tämänhetkistä tilaa. Olemme kehittäneet tähän tarpeeseen RealSense-nimisen sovelluksen, jolla voidaan helposti seurata, että olosuhteet ovat kunnossa. Langattomilla antureilla mitataan tilojen lämpötilaa, suhteellista kosteutta ja hiilidioksidipitoisuutta. Lisäksi seurataan tilojen käyttöä, jolloin voidaan muun muassa tutkia, miten muutokset käyttöasteessa vaikuttavat sisäilmaan.

Teknisesti seuranta tehdään Sigfox-verkossa toimivilla langattomilla antureilla. Anturit on helppo ja nopea asentaa, eikä erillistä virtajohtoa tai verkkoyhteyttä tarvita. Varsinainen RealSense-sovellus on toteutettu Wapicen IoT-Ticket -alustalla. Sovellus visualisoi mittaustulokset nettiselaimella toimivaan käyttöliittymään, jota voi käyttää tietokoneella, tabletilla tai mobiililaitteella. Sovellus hälyttää sisäolosuhteille asetettujen raja-arvojen ylityksestä ja lähettää viikkoraportit säännöllisesti käyttäjän sähköpostiin.

RealSense-sovelluksessa on panostettu helppokäyttöisyyteen ja selkeyteen. Visuaalinen käyttöliittymä mahdollistaa sen, että käyttäjä saa helposti kokonaiskuvan kiinteistön sisäolosuhteista. Yhdellä silmäyksellä.

Visualisoinnin pohjana toimii kiinteistön pohjakuva, johon anturit on merkitty huoneisiin. Anturien liikennevaloista tuttu värikoodaus kertoo heti, ovatko sisäolosuhteet tavoitteiden mukaiset.

Sovelluksen kautta voi antaa myös palautetta. Jos esimerkiksi tilan käyttäjä kokee, että huoneen lämpötila on liian alhainen, hän voi ilmoittaa siitä sovelluksen avulla kiinteistön ylläpidosta vastaavalle. Toisaalta ylläpidosta vastaava voi kirjata sovellukseen, kun korjaavat toimenpiteet on tehty.

Lopputuloksena sisäilman seurannasta on mielenrauha, kun kiinteistönomistajat, palveluntuottajat ja tilojen käyttäjät tietävät, että kiinteistön olosuhteet ovat kunnossa.

Sovelluksen jatkokehityksen mahdollisuudet ovat laajat. Pelkästä sisäolosuhteiden seurannasta ja analysoinnista voidaan edetä niiden ennakointiin. Sovellukseen voidaan myös lisätä tekoäly, joka ohjaa rakennusautomaatiota korjaamaan olosuhteet halutun mukaisiksi.

Juho Mäkelä
Talous- ja rahoitusjohtaja

Artikkelissa mainitut palvelut