SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Sijoittaja, vaadi kiinteistöjen energiatehokkuutta – se tuottaa

Julkaistu 28.9.2018 08:58

Sijoittaja, herää vaatimaan omistamaltasi yhtiöltä konkreettisia toimenpiteitä energiatehokkuuden parantamiseen ja ilmastomuutoksen torjumiseen. Erityisesti toivon tätä heräämistä piensijoittajilta, sillä suuret instituutionaaliset sijoittajat ovat aivan liian dinosauruksia liikahtamaan asiassa nopeasti. Instituutionaalisten sijoittajien suurin mielenkiinto taitaa olla sijoittaa mahdollisimman monta kymmentä miljoonaa euroa kerralla ja yleensä Suomen rajojen ulkopuolelle. Pienet ja kotimaiset, mutta huomattavan kannattavat investoinnit tuntuvat jäävän huomiotta.

Työeläkevakuuttajat Tela ry:n tilastojen mukaan kiinteistösijoituksien vuosituotto on ollut keskimäärin 5,2 prosenttia (2008-2017). Lähteestä riippuen pörssiosakkeista saa taas noin 8-10 prosentin tasolle arvioidun keskituoton. Kiinteistöjen energiatehokkuusinvestoinneista saa puolestaan usein 15-25 prosentin vuosittaisen tuoton, eli noin neljä kertaa paremman tuoton kuin kiinteistösijoituksista ja noin kaksi kertaa paremman tuoton kuin osakkeista.

Voisin kertoa lukuisia esimerkkejä siitä, miten tuottavat energiatehokkuuden investoinnit jäävät toteutumatta tai niiden toteuttamista vähintään viivytellään. Miksi ihmeessä nämä tuottavat investoinnit sitten jäävät yrityksissä toteuttamatta? Syinä kuulee useita perusteluja, mutta yleisimmin vedotaan muihin kiireisiin. Totuus taitaa olla, että kiinteistöjen omistajilla ei ole riittävää painetta ja vaadetta tehdä näitä asioita. Itse myin äskettäin erään suomalaisen pörssiyhtiön osakkeet välittömästi sen jälkeen, kun minulle selvisi yrityksen käytännön tason suhtautuminen energiatehokkuuteen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Ohjaan omat pienet sijoitukseni jatkossakin yrityksiin, joilla on näyttää oikeita tekoja, eikä juhlapuheita. Uskon vakaasti, että tämä tuo sijoituksilleni myös paremman tuoton ja suosittelen tätä sijoitusstrategiaa myös muille piensijoittajille.

 

janne rytkönen

 

Janne Rytkönen
Toimitusjohtaja
EcoReal Oy

 

 

Teksti on julkaistu Kiinteistöuutisissa 2.10.2018.

Artikkelissa mainitut palvelut