SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Sitoutuneet kiinteistönomistajat näyttävät tietä

Julkaistu 18.2.2020 09:04

On helmikuun puoliväli ja terminen talvi ei ole alkanutkaan Helsingissä. Kaupunki ilmoittaa, että se ei enää edes yritä jäädyttää luistelukenttiä, koska sääennusteet näyttävät plussaa ja kausi loppuu kesken ennen kuin se on alkanutkaan. Finlandia-hiihto perutaan ensimmäistä kertaa lumipulan takia. Vieläkö joku yrittää kiistää ilmastonmuutoksen olemassaolon?

Ilmastonmuutoksen täysi torjunta ei taida enää onnistua, mutta ilmastonmuutoksen hillintä ja hallinta nousevat sitäkin tärkeämpään rooliin. Kiinteistöt kuluttavat 30-40 % kaikesta käytetystä energiasta ja aiheuttavat saman verran päästöjä.

Kenen vastuulla on päästöjen vähentäminen?

Pariisin ilmastosopimuksen solmimisen jälkeiset vuodet ovat valitettavasti osoittaneet, että kansallisvaltiot eivät kykene tekemään riittäviä päätöksiä päästöjen vähentämiseksi, ainakaan länsimaisissa demokratioissa. Vastuu toimenpiteistä siirtyykin sijoittajille ja yrityksille. Viime aikoina on saatu paljon hyviä uutisia niiden uusista strategioista ja tavoitteista.

Maailman suurin varainhoitaja Blackrock ilmoitti tammikuussa sitoutuvansa tulevissa sijoituspäätöksissään ilmastonmuutoksen ehkäisyyn. Suomessa edelläkävijänä toimii S-ryhmä, joka ilmoitti tavoittelevansa hiilinegatiivisuutta vuoteen 2025 mennessä. S-ryhmä teki vajaat kymmenen vuotta sitten rohkean päätöksen kaksinkertaistaa jo siihen mennessä suuret investoinnit tuulivoimaan. Sittemmin S-ryhmästä on tullut myös merkittävä aurinkosähkön tuottaja. Tänä päivänä nuo päätökset kantavat hedelmää, kun kaupparyhmän kuluttamasta sähköstä yli 60 prosenttia tulee omasta uusiutuvasta tuotannosta. Toinen merkittävä tekijä päästöjen vähentämisessä on ollut energiatehokkuuden parantaminen.

Onko hiilineutraalisuus tai hiilinegatiivisuus mahdollista vain suurille toimijoille? Ei suinkaan. Ensimmäiset toimenpiteet omien päästöjemme minimoimiseksi ovat olleet Helsingin toimistomme muutto uusiin, hyvin energiatehokkaisiin toimitiloihin Triplaan ja toimiston ostosähkön vaihto uusiutuvalla energialla tuotetuksi. Selvitämme parhaillaan vaihtoehtoja jäljelle jäävien, melko pienten päästöjen kompensoimiseksi.

Tekniikan kehittyminen mahdollistaa sen, että olemassa olevien kiinteistöjen energiatehokkuutta voidaan parantaa jopa kymmeniä prosentteja. Samalla kiinteistöihin voidaan lisätä paikallista uusiutuvan energian tuotantoa. Se mitä ei saada tuotettua itse, voidaan ostaa uusiutuvana ja jos jotain päästöjä jää jäljelle, ne voidaan kompensoida. Olen kirjoittanut nollahiilirakennuksesta tarkemmin blogissani.

Työkalu muutoksen toteuttamiseen

World Green Building Council on luonut Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen, johon liittymällä sitoudutaan vähentämään kiinteistöjen käytön aikaiset päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä. EcoReal liittyi sitoumukseen ensimmäisenä suomalaisena toimijana, ei niinkään omien päästöjensä takia, vaan kannustaakseen vastuullisia kiinteistönomistajia ja -käyttäjiä lähtemään mukaan. Joulukuussa saatiinkin hienoja uutisia, kun Helsingin kaupunki ja YLVA ilmoittivat liittyneensä sitoumukseen.

Kannustan kaikkia kiinteistönomistajia, vuokralaisia ja kiinteistökehittäjiä liittymään sitoumukseen. Nollahiilirakennus on kiinteistönomistajalle taloudellisesti kannattava investointi ja energiaremontin myötä myös vuokralaisten olosuhteet paranevat. Teknisesti liittyminen on helppoa ja onnistuu täyttämällä yksi lyhyt lomake. En ihan aidosti keksi yhtään järkevää perustetta olla liittymättä sitoumukseen. Ennen kaikkea kyse on tahdosta pelastaa se, mitä pelastettavissa on. Aloitetaanko neljästä vuodenajasta?

 

juho mäkelä

 

Juho Mäkelä
Talous- ja rahoitusjohtaja
EcoReal Oy

 

 

Teksti on julkaistu Finnish Green Building Councilin LOIKKA-blogissa 17.2.2020.