SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Stemmassa luontoäidin kanssa

Julkaistu 13.2.2020 14:07

Wöyh! Ilmastotaistelusta ja energiatehokkuudesta möykätään joka tantereella. Energiamurroskin kerää joukkojaan. Lööpeissä leivotaan pakkopullia ja mässäillään ihmiskunnan selviytymisellä siellä ja täällä. Iso paha ihminen on teknologisella kekseliäisyydellään ajanut itsensä nurkkaan, josta nyt pitää taistella itsensä takaisin –mutta minne?

Yhteiskunnan kehitys maatalouden ja teollistumisen kautta digitalisoituviin kaupunkeihin on hieno saavutus ja siitä on seurannut kiistattomasti hyvää. Tämän seurauksena kapellimestari eli luonto kuitenkin muistuttaa, että luonnon kanssa täytyy soittaa samaa tahtia. On hienoa nähdä, että tämä on tunnustettu ja kansainväliset sopimukset ovat alkaneet muuttua konkreettisiksi toimenpiteiksi mm. energiantuotannon ja -käytön saralla.

Energiantuotanto on merkittävin epävireinen soittaja luontokapellimestarin tahtipuikkojen viuhuessa. Sen kehittäminen uusiutuvia luonnonvaroja laajemmin hyödyntäväksi edellyttää mittavia investointeja ja rakenteellisia muutoksia. Sillä välin on hyvin aikaa laittaa energiankäyttö, kuten kiinteistöt, energiatehokkaaseen vireeseen. Lienee jo tarpeetonta mainita, että nykyteknologia mahdollistaa tämän, ei vain kustannustehokkaasti, vaan kannattavasti. Mainitsenpa nyt kuitenkin, että EcoRealin vuonna 2019 toteuttamat energiaremontit tuottavat elinkaarisäästöjä n. 14 000 000 miljoonaa euroa investoinneilla, joiden sisäinen korko (IRR) oli keskimäärin 25,1 %. Hiilidioksidipäästöt näillä toimenpiteillä laskevat n. 26 000 0000 kg. Ei huono, sanoisi luontoäiti ja eräs tanssitaiteilija.

Yritystoiminnassa on mahtavasti herätty vastuullisuuden ja energiatehokkuuden mahdollistamiin taloudellisiin hyötyihin, mutta näillä on rutkasti muitakin positiivisia vaikutuksia. Keskeisimpinä oheishyötyinä voidaan tunnistaa tuotannolliset ja toiminnalliset hyödyt, ympäristöhyödyt, mainehyödyt ja työolojen parantuminen. Taloudellisia hyötyjä on helppo mitata ja onnistumisia todentaa pienentyneinä sähkö- ja lämpölaskuina, mutta niin on myös näitä muita oheishyötyjä. Niitä voidaan toteuttaa esimerkiksi vastuullisuutta määrätietoisesti johtamalla ja raportoimalla siitä – kirjoittaa vastuullisuuden nuotit.

Stemma. Se on soittajien ja laulajien tuottaman soinnun harmonia, jossa moniääniset nuotit kulkevat sovussa keskenään. Yritysten – erityisesti ihmisten niiden takana – tulee löytää harmoninen stemma luontokapellimestarin kanssa. Hän ei varmasti tee korjaavaa aloitetta, vaan määrää tahdin ja rankaisee epävireestä jälkeenpäin. Insinöörimäistä tai ei, mutta en keksi parempaa aloitetta, kuin energiaremontti. Kaikki mittarit puhuvat sen puolesta, että sävel kulkee vireessä yritysten ja ympäristön välillä, eikä tarvitse möykätä. Riittää kun löytää oikean sävelen ja jatkaa kehityksen kulkua.

 

Artikkelissa mainitut palvelut