SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Suuret energialaskut VEKS

Julkaistu 23.5.2019 08:42

Energiatehokkuus ja sitä tehostavat toimenpiteet saatetaan kokea monesti vaikeina, aikaa vievinä ja jopa pelottavina asioina. Mitä jos energiatehokkuus nähtäisiinkin tärkeänä osana kiinteistön normaalia kehitystä? Entä miltä kuulostaisi roimasti pienemmät energialaskut?

Kiinteistön ylläpitokustannuksista jopa 40% voi muodostua energiakuluista ja huonosti toimivassa kiinteistössä energialasku voi olla vielä suurempi. Monesti varsinkin vanhemmissa kiinteistöissä tekniikka ja tilat ovat vanhentuneita tai niitä ei käytetä oikein. Kiinteistön tekniikan nykytilan selvittämisellä ja mahdollisella modernisoinnilla sekä tilojen oikeaoppisen käytön varmentamisella saadaan energiakuluja pienennettyä huomattavasti. Toimenpiteet riippuvat siitä, minkälaisessa käytössä tila on ja mitä siltä vaaditaan.

Esimerkiksi toimistokiinteistössä on otettava huomioon hyvä ilmanvaihto ja käyttäjäystävälliset sisäilmaolosuhteet, jotka tehostavat työntekoa. Koska tilat ovat käytössä ainoastaan osan aikaa vuorokaudesta, on tärkeää ottaa huomioon olosuhteiden hallintaa helpottava säädettävyys. Esimerkiksi neuvotteluhuoneen ilmanvaihdon ei tarvitse käydä täydellä teholla vuorokauden ympäri vaan se voidaan optimoida toimimaan tarpeen mukaan, jolloin myös kulut pienenevät. Toisaalta tuotantokiinteistössä tärkeää on kartoittaa lämmöntalteenoton mahdollisuus ja samalla varmistaa, ettei kiinteistöä vaikkapa lämmitetä ja jäähdytetä samanaikaisesti.

Lopulta kiinteistöjen energiatehokkuustoimenpiteet ovat aika yksinkertaisia asioita. Kunhan kiinteistön energiansäästöpotentiaali selvitetään ja toimenpide-ehdotus laaditaan ammattilaisen voimin, helpottuu säästöjen todennus huomattavasti. Pienentyvät energiakulut, kiinteistön arvonnousu ja pienentyvä korjausvelka kasvattavat kiinteistönomistajan rahapussia. Tämän lisäksi kiinteistön tuottamat CO2-päästöt vähenevät ja sisäilmaolosuhteet paranevat. Joko aloitetaan energiatehokkuustoimenpiteet ja heivataan kiinteistösi suuret energialaskut VEKS?

 

 

Mari Lahikainen
Myyntipäällikkö
EcoReal Oy

 

 

 

Artikkelissa mainitut palvelut