SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Teknologiaa käytäntöön – käytännön teknologiaa

Julkaistu 9.8.2022 09:32

Ratkaisut järkeville kehitystoimenpiteille ei aina tarvitse olla lopulta niin erikoisia. Olennaista on ymmärtää kokonaisuus, mitä ollaan tekemässä ja minne toimenpiteitä suunnitellaan. Jokainen rakennus on yksilö, jota täytyy tarkastella sen ominaisuuksien ja käytön mukaisesti. Järjestelmäratkaisuiden ymmärtäminen ja niiden jalostaminen kohteeseen sopivaksi on olennaista, jotta vältytään vääriltä ratkaisuilta yli- tai alisuunnittelulla ja päästään kannattavuudelta parhaimpaan lopputulokseen. Parhaimmat ratkaisut saavutetaan yleisesti kokonaisuutta kehittämällä. Kun hieman viilataan energiasäästöjä oikeilla ratkaisuilla useasta säästön paikasta, voi kokonaissäästöt olla yllättävänkin kannattavia.

Hyvä automatiikka tekee paljon ja vaikutukset ovat laajat. Ilmanvaihdon tulisi olla aina vain toiminnan vaatimalla teholla sekä lämpötilatasot tiloissa, verkostoissa ja kanavistossa järkevällä tasolla. Tukkeutuneet suodattimet saadaan anturoinneilla oikea-aikaisesti vaihtoon kuluttamasta puhaltimien energiaa. Lisäksi järjestelmien toiminnan ja niiden laadun seuraaminen käytönaikana aktiivisesti on tärkeää.

Pienentämällä lämmitystarvetta kiinteistössä saadaan lämmöntuottojärjestelmän kokoa supistettua. Näin ollen samalla pienennetään esimerkiksi tulevaisuuden lämpöpumppujärjestelmän investoinnin kokoa, eikä investoida tarpeettoman kalliiseen järjestelmään. Säästetään siis jo tulevien investointien suuruudessa ennen kuin edes ehditään kuluttamaan uudella laitteistolla!

Jokainen litra ulospuhallettavaa jäteilmaa on joskus ollut raitista kylmää tuloilmaa, joka on nyt lämmitetty. Mikäli mahdollista, otetaan lämpö talteen mahdollisimman kattavasti suoraan ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotolla, poistoilmalämpöpumpulla tai vaikka kerätään talteen maalämpökaivoon. Laitetaan siis jo kertaalleen tuotettu energia kiertämään rakennuksessa!

Tärkeintä on kuitenkin keskittyä kulutuksessa tarpeenmukaisuuteen, sillä tarpeettomasta energiankierrätyksestä ei ole hyötyä. Ecorealin energiakatselmointitiimissä tarkastellaan sopivat ratkaisut. Ajatukset viedään myös sujuvasti käytäntöön asti ammattimaisen projektijohdon avulla energiaremonttitiimissä.

Sami Parvela,

Teknologiapäällikkö

Artikkelissa mainitut palvelut