SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Vastuullisuuden kokonaiskuva haltuun!

Julkaistu 28.9.2023 09:22

Työssäni törmään toisinaan siihen, kuinka eri organisaatioiden asiantuntijat ovat tehneet monenlaista vastuullisuuteen liittyvää selvitystä yhdelle ja samalle toimijalle. Vastuullisuustyö voi näyttäytyä tällöin sirpaleisena ja toisaalta päällekkäistä työtä voi olla vaikea välttää. Välillä mietinkin, onko vastuullisuuden kokonaiskuva hallussa?

Vastuullisuustyössä olennaisuus on kaiken A ja O. On tärkeää tunnistaa ne kaikkein keskeisimmät asiat ja tehdä töitä näiden asioiden edistämiseksi. Pienetkin vastuullisuusteot ovat toki hyviä, mutta on tärkeää muistuttaa isosta kuvasta ja aidosti vaikuttavimmista toimista erityisesti aikana, jolloin viherpesu korostuu ja lainsäädäntö muuttuu. Voikin sanoa, että vastuullisuustyön kokonaiskuvan hallinta tulee jatkossa vain korostumaan.

Miten kokonaisuutta voi sitten hallita?

Hahmota kokonaisuus ja selkeytä itsellesi, mitkä ovat juuri sinun yrityksellesi tärkeät vastuullisuusteemat. Vastuullisuus on kokonaisuutena niin laaja, että se pakottaa keskittymään vain olennaisiin asioihin.

Laadi pidemmän aikavälin tavoite ja suunnittele toimenpiteet sitä silmällä pitäen. Esimerkiksi yrityksen vastuullisuusohjelma linjaa konkreettisen tiekartan vastuullisuustyön toimenpiteille.

Kokoa sopiva tiimi, jonka kanssa voit viedä asioita eteenpäin. Esimerkiksi saman kumppanin kanssa tehty pidempi yhteistyö selkeyttää ja kirkastaa polkua kohti tavoitteita. Seuraa toimenpiteiden edistymistä säännöllisin väliajoin.

Keskitä tiedonkeruu merkittäviin ja olennaisiin vastuullisuusteemoihin. Esimerkiksi nyt pinnalla oleva CSRD-direktiivi ohjaa yrityksiä raportoimaan vain olennaisimmat asiat. Lue lisää CSRD:stä täältä.

Pureskele asiat ymmärrettävään muotoon ennen kuin menet yksityiskohtaisempiin selvityksiin. Usein asioiden liian vaikea käsittely vain sekoittaa asiaa.

Nyt pinnalla olevat raportointivaatimukset saattavat aiheuttaa painetta ja stressiä, mutta kaikkein tärkeintä on lähteä edistämään asioita askel kerrallaan. Lopulta uusien vaatimusten on tarkoitus kannustaa yrityksiä toimimaan kestävämmin, ja ne auttavat yrityksiä hahmottamaan kestävyystyön kokonaisuuden. Ei tehdä vaatimuksista mörköä vaan hyödynnetään ne apukeinona oman toiminnan kehittämisessä. Mikäli tarvitset apua asioiden selkeyttämiseen, me teemme vastuullisuudesta helppoa!

Lilli Lehtinen,

Vastuullisuusasiantuntija

BREEAM In-Use Assessor

Artikkelissa mainitut palvelut