SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Tekoäly hakkaa alikersantti Rokan?

Julkaistu 8.12.2017 08:00

SATAVUOTIASTA SUOMEA ON juhlittu monella tavalla. Satavuotiasta Suomea on juhlittu monella tavalla. Yksi huomiota herättävin asia oli uusi Tuntematon sotilas -elokuva. Elokuva on saanut paljon kiitosta, ihan aiheestakin. Kritiikkinä voisi sanoa, että se tuntuu hieman pölyttyneeltä jatkumolta Suomi-kuvaan.

Satavuotias Suomi on loikannut vaatimattomista oloista yhdeksi maailman teknologialtaan kehittyneimmistä kansakunnista. Historia on hyvä tunnistaa ja siitä voi olla ylpeä, mutta samaan aikaan pitää tiedostaa, että paikalleen ei voi jäädä. Mitä on Suomella edessään seuraavan sadan vuoden aikana? Millä osaamisella ja tekemisellä Suomi viettää 200-vuotisjuhliaan vähintään yhtä hieno historia takanaan? Tulevaisuuden menestyminen ei varmasti tule peruutuspeiliin tuijottamalla, vaan katse pitää olla pitkällä edessä. Mahdollisuudet ja riskit tulee tunnistaa ajoissa.

Yksi merkittävin tulevaisuutta mullistava asia tulee varmuudella olemaan tekoälyn kehittyminen. Moni asia, johon nyt käytämme ihmisen asiantuntemusta, tullaan korvaaman tekoälyn sovelluksilla. Tekoälystä ennakoidaan jopa digitalisaatiota suurempaa mullistajaa yhteiskunnassa ja sen uskotaan näkyvän tulevaisuudessa kaikkien arjessa. Lisäksi vaikutus työn tekemiseen on huomattava. Tietokone pystyy suorittamaan tehtäviä nopeammin ja tarkemmin kuin ihminen. Tulevaisuudessa, johon voi mennä vielä kymmeniä vuosia, tietokone suoriutuu melkein mistä tahansa päättelystä paremmin kuin ihminen. Joitakin ammatteja varmuudella katoaa, mutta samaan aikaan uudenlaisen osaamisen kysyntä lisääntyy.

PAHIMMISSA KAUHUKUVISSA TEKOÄLY pystyy luomaan uutta tekoälyä, jolloin mieleen tulevat Terminator-elokuvat, joissa robotit aloittavat sodan ihmisiä vastaan. Vaikka teoriassa tekoälystä voi olla uhkaa ihmiskunnalle, niin käytännössä se tulee tuottamaan valtavasti hyötyä ihmiskunnalle. Pelkästään energiatehokkuuden parissa tekoälyllä on huikeat mahdollisuudet. Google on jo nyt valjastanut DeepMind-tekoälynsä ohjaamaan datakeskuksiensa energiankäyttöä, jonka seurauksena jäähdytyksen energiankulutus laski 40 %.

Tekoäly voi todellakin olla uusi sähkö, kuten Tekoälyaika Suomessa -raportti ennustaa. Siinä on yksi tulevaisuuden vinkki Suomen seuraavalle 100 vuodelle.

Janne Rytkönen
Toimitusjohtaja
EcoReal Oy

Teksti on julkaistu Kiinteistöuutisissa 7.12.2017.