SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

Missä piirustukset ja suunnitelmat? –Kiinteistön piirustusarkisto kannattaa digitoida

Julkaistu 27.5.2020 09:03

 

Valtaosassa Suomen toimitilakiinteistöistä piirustukset ja suunnitelmat löytyvät mappiläjän muodossa jonkin teknisen tilan tai kellarivaraston nurkasta. Sähköisesti niitä on harvoin saatavilla.

Paperiläjästä katoaa helposti tärkeitä dokumentteja. Ne saattavat unohtua työntekijöiden pöydille, suunnittelutoimistoihin tai isännöintiyrityksen arkistoon. Nämä dokumentit ovat kuitenkin erittäin tärkeitä siinä vaiheessa, kun kiinteistöön aletaan suunnittelemaan muutostöitä tai korjauksia. Ilman vanhoja suunnitelmia suunnittelutyöhön kuluva aika saattaa moninkertaistua.

”Suunnitelmia, kuten rakennekuvat, arkkitehtipiirustukset, LVI-, sähkö-, ja automaatiosuunnitelmat, tarvitaan pääsääntöisesti aina, kun lähdetään tekemään tilamuutoksia tai remontteja”, EcoRealin teknologiajohtaja Antti Mäki kertoo.

EcoReal tarjoaa kiinteistöjen piirustusarkiston digitointipalvelua. Olemme tehneet arkiston digitointihankkeita useammalle asiakkaalle talotekniikkaremonttien yhteydessä.

Miten piirustusarkisto digitoidaan?

”Digitoinnissa tietoja joudutaan usein keräämään eri lähteistä. Osa suunnitelmista saattaa löytyä lupapisteestä valmiiksi sähköisessä muodossa, osa paikan päältä kiinteistöstä ja osa paikallisesta rakennusvalvonnasta. Joskus dokumentit löytyvät kohteen alkuperäisiltä suunnittelijoilta, peruskorjausten tekijöiltä tai ylläpitohenkilöstön tietokoneilta”, Mäki kuvaa.

Piirustusarkiston digitointiprojektin alussa otetaankin selvää, minne kaikkialle tietoja on hajautettu.

Tämän jälkeen paperikuvat skannataan, nimetään ja tallennetaan. Suunnitelmat voidaan tallentaa sähköiseen huoltokirjaan, projektipankkiin tai yrityksen verkkolevylle. Tärkeintä on, että tiedostoihin voidaan myöntää käyttöoikeuksia eri tilanteissa ja että tiedot voidaan helposti päivittää, jos suunnitelmiin tulee muutoksia.

Kannattava investointi

Piirustusarkiston digitointi maksaa itsensä usein huomattavan nopeasti takaisin, kun huomioidaan, että edellä mainituissa hankkeissa arkkitehdit tai suunnittelijat joutuvat käyttämään ylimääräistä työtä paperimappien läpikäyntiin, puhumattakaan ongelmista, mitä aiheutuu, jos tarvittavia piirustuksia ei löydy laisinkaan.

Piirustusarkiston digitoinnin hyödyt pähkinänkuoressa:
– Tärkeät piirustukset ja suunnitelmat ovat helposti löydettävissä ja aina tallessa.
– Dokumenttien säilytykseen ei tarvitse varata tiloja.
– Työntekijöiden ja sopimuskumppanien aikaa säästyy.
– Arkiston päivitys ja hoito on helppoa, jolloin dokumentit pysyvät myös jatkuvasti ajantasalla.

Lue lisää:
EcoRealin konsultointipalvelut