SOITA MEILLE JA KYSY LISÄÄ: +358 9 8561 7177

EcoRealin tarina

ecoreal
Operatiivinen johtaja Janne Koskela (vas.), teknologiajohtaja Antti Mäki, talous- ja rahoitusjohtaja Juho Mäkelä sekä toimitusjohtaja Janne Rytkönen.

– EIKÖ 20 PROSENTIN VUOTUINEN TUOTTO INVESTOINNILLE OLE IHAN HYVÄ?

Juho Mäkelä oli työskennellyt rahoitusalalla jo vuosia, mutta nykyisenä nollakorkojen aikana esitetty kysymys sai hänet melkein putoamaan penkiltä.

– Mistä sellaisia tuottoja saa? hän ihmetteli.
– Energiansäästöinvestoinneista.
– Miksi niitä ei sitten toteuteta?

Viimeiseen kysymykseen ei tullut enää vastausta. Vain erilaisia arvauksia: energiansäästö ei ole asiakkaiden ydinliiketoimintaa, investointien 5–7 vuoden takaisinmaksuaika on liian pitkä ja keskimäärin 150 000 euron investoinnit ovat liian pieniä suuriin projekteihin tottuneille asiakkaille. Mutta yksikään esitetyistä perusteluista ei vakuuttanut. Asiaa piti selvittää lisää.

Antti Mäki oli tehnyt jo monta vuotta energiansäästöön liittyviä töitä ja kerännyt kokemusta useista sadoista kohteista. Juho keskusteli asiasta Antin kanssa ja keskustelut vahvistivat, että säästöt on mahdollista saada ja niiden määrä voidaan arvioida etukäteen melko tarkasti. Tehdyt laskelmat osoittivat, että asiakkaiden energiansäästöpotentiaali on valtava: kymmeniä, jopa satoja miljoonia euroja joka vuosi. Investoinnit voidaan jopa rahoittaa saaduilla säästöillä.

MIKSI ASIAKKAAT SITTEN MAKSAVAT TYHJÄSTÄ? Eikö rahoille ole parempaa käyttöä? Energiakatselmuksia kyllä tehdään, mutta varsinaiset investoinnit jäävät toteuttamatta. Voisiko kyse olla vain siitä, että tarvitaan joku, joka hoitaa homman? Olisiko markkinoilla tilaa riippumattomalle toimijalle, joka tuottaa asiakkaalle energiatehokkuuden kokonaispalvelua avaimet käteen -periaatteella?

Anttia ei tarvinnut kauaa houkutella mukaan. Sen jälkeen osaamista oli kasassa jo aika paljon: Antti voisi tehdä energiakatselmukset ja vetää projektit, Juho vastaisi hallinnosta ja rahoituksesta. Mutta poikien tavoitteet olivat korkeammalla. Jos tähän lähdetään, sitten lähdetään kunnolla.

Janne Rytkönen on yrittäjäperheestä. Joissakin tapauksissa se olisi ollut este, mutta Juho tiesi, että tässä tapauksessa ei. Niin monet keskustelut yrittämisestä oli käyty vuosien varrella. Jannen vuosikymmenten kokemus kiinteistöalalta ja isojen organisaatioiden johtamisesta takasivat, että nuorempien lennokkaat ideat oli mahdollista toteuttaa. Ja pitihän jonkun huolehtia palveluiden myynnistä.

Kukaan kolmikosta ei halunnut luopua kuukausipalkasta kevyin perustein. Liiketoimintasuunnitelmaa hiottiin ja tarkennettiin kuukausien ajan. Mitä asiakas tarvitsee? Mitä me voimme asiakkaalle tarjota? Missä me voimme olla muita parempia?

LOPULTA NÄKEMYS ALKOI HAHMOTTUA JA MUOTOUTUA. EcoReal Oy:n toiminnan tarkoituksena on asiakkaiden energiakulujen pienentäminen kiinteistöjen energiatehokkuutta parantamalla ja paikallista uusiutuvaa energiaa tuottamalla. Samalla kiinteistöjen arvo nousee. Laskuharjoitusten perusteella tehdyt investoinnit alentavat asiakkaiden energiakuluja merkittävästi ja nostavat kiinteistön arvoa jopa kaksinkertaisesti tehtyyn investointiin verrattuna.

Vielä tarvittiin joku toteuttamaan projektit. Haussa oli riittävän kokenut ja osaava kaveri, jolla kuitenkin riittäisi mielenkiintoa myös verrattain pieniin projekteihin. Koskelan Janne sopi tehtävään erinomaisesti. Taustalta löytyvä kokemus startup-yrityksen käynnistämisestä täydensi nelikon osaamisen. Sitähän asiakkaille tarjotaan: asiantuntemusta ja osaamista. Vastuullisesti, luotettavasti ja tehokkaasti.